Να σταματήσει ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος – Ειρήνη για την Ουκρανία | 20-26/02 Διεθνής εβδομάδα δράσεων

Να σταματήσει ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος – Ειρήνη για την Ουκρανία | 20-26/02 Διεθνής εβδομάδα δράσεων

——————————

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολική εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία κατά διαταγή του Πούτιν και του αυταρχικού καθεστώτος του.

Ένας χρόνος δεινών και αιματοχυσίας για τον ουκρανικό λαό. Η απολύτως αδικαιολόγητη εισβολή έχει ήδη κοστίσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων. Εκατομμύρια πολιτών εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ολόκληρες πόλεις και χωριά μετατράπηκαν σε ερείπια από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι κοινωνικές υποδομές (δίκτυο ηλεκτρισμού-θέρμανσης, σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια κ.λπ.) συστηματικά καταστρέφονται, καθιστώντας τη χώρα αβίωτη. Ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει δολοφονίες και εγκλήματα πολέμου. Λέξεις όπως Μαριούπολη και Μπούτσα έγιναν συνώνυμα της φρίκης και της βαρβαρότητας. Η μοίρα πολλών χιλιάδων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται ενώ οι μαζικοί βιασμοί αποτελούν μια αποδεδειγμένη επιθετική στρατηγική. Ένας μεγάλος αριθμός ουκρανών πολιτών (μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά) έχουν εκτοπιστεί, χωρίς άδεια και συχνά με τη βία, στο έδαφος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν θέλει να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε σπίθα ελπίδας για μια μελλοντική βιώσιμη Ουκρανία που δεν θα βρίσκεται υπό τον δικό του απόλυτο πολιτικό έλεγχο. Εξαιτίας αυτού έχει παράλληλα εξαπολύσει μια προπαγάνδα περί αποναζιστικοποίησης, αποσατανικοποίησης (!) καθώς και πρωτοφανή ολοκληρωτικά λογίδρια για μία χώρα που «δικαιωματικά» υποτίθεται πως του ανήκει.

Μεγάλο μέρος του ουκρανικού λαού δικαίως αρνήθηκε να αποτελέσει παθητικό θύμα αυτού του επιθετικού-ιμπεριαλιστικού αυτού πολέμου, με έντονες νεο-αποικιοκρατικές διαστάσεις, και αντιστάθηκε από τις πρώτες μέρες, προς έκπληξη πολλών, ενεργά και μαζικά στην εισβολή, με ή χωρίς όπλο στο χέρι. Ταυτόχρονα, μια πολύ εκτεταμένη αλληλοβοήθεια και αυτοοργάνωση του πληθυσμού μέσα από εθελοντικά δίκτυα έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στο να μπορέσει η αντίσταση αυτή να συνεχίσει και το ίδιο συμβαίνει με τη διεθνή υποστήριξη στις διάφορες μορφές της. Κομμάτι αυτών των τοπικών πρωτοβουλιών είναι εργατικά σωματεία, φεμινιστικές, lgbtq+ ομάδες, οικολόγοι καθώς και αναρχικοί-ες, αντι-αυταρχικοί-ές ακτιβιστές-στριες που παραμένουν ενεργές-οί με ποικίλους τρόπους.

Ενάντια στην ανάδυση του τέρατος του εθνικισμού που τονώνουν οι απανταχού πόλεμοι, χρειάζεται να στηριχθεί και να επεκταθεί αυτή ακριβώς η αυτοοργάνωση και η οριζοντιότητα για μια αυριανή προοπτική μιας αυτοδιεύθυνσης των απλών ανθρώπων – και όχι οι ελπίδες στους “μεγάλους της Δύσης” που επιχειρούν από τώρα να εγκαθιδρυθούν ως οι αυριανοί διαχειριστές του λαού. Για να υπάρξει όμως οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία.

Οι ελευθεριακές δυνάμεις παγκοσμίως χρειάζεται να δώσουν χέρι βοηθείας στους ανθρώπους που αγωνίζονται και στην Ανατολική Ευρώπη ενάντια στον δικό τους ιμπεριαλισμό, όπως το έχουν κάνει και για άλλους λαούς κατά το παρελθόν. Θυμίζουμε, χαρακτηριστικά, πως οι Ζαπατίστας -με την πολιτική εντιμότητα που τους διακρίνει- ανακοίνωσαν από τις πρώτες κιόλας μέρες της ολικής εισβολής την υποστήριξή τους, όχι σε κάποια κυβέρνηση, αλλά την έμπρακτη στήριξή τους, οικονομική και ηθική, στους αντιστεκόμενους στην Ουκρανία καθώς και στους Ρώσους που διαμαρτύρονται γενναία κατά του πολέμου.

Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνη μπροστά στα γεωπολιτικά διλήμματα που θέτει η εξουσία και έχουν καταστήσει την Ουκρανία ένα τεράστιο σφαγείο. Η σφαγή του ουκρανικού λαού μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου πρέπει να σταματήσει!

Η όσο το δυνατόν πιο ισχυρή διεθνής διαμαρτυρία ενάντια στην πουτινική επιδρομή και η όσο το δυνατόν πιο πλατιά αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό αλλά και τους Ρώσους που μάχονται ενάντια στην εισβολή -φυγόστρατους, διωκόμενους διαδηλωτές και αντικαθεστωτικούς- είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Γι’ αυτό, καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν το σχετικό κάλεσμα για διεθνή εβδομάδα δράσεων 20-26 του Φλεβάρη: https://ukraine-solidarity.eu/

– Άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού και απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία!
– Αλληλεγγύη σε όσες και όσους αντιστέκονται στην αυτοκρατορία του Πούτιν
– Διαδηλώνουμε-διαμαρτυρόμαστε-ενισχύουμε τις συλλογικές αντιστάσεις των απλών ανθρώπων ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλισμούς

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ – ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ

Πολιτική ομάδα “Αυτενέργεια”

* Φωτογραφία κειμένου: Έργο του street artist Banksy στην Μποροντιάνκα, περιφέρεια του Κιέβου, που απεικονίζει ένα μικρό παιδάκι που ρίχνει κάτω έναν ενήλικα άντρα με τα χαρακτηριστικά του Πούτιν κατά τη διάρκεια αγώνα τζούντο. Το τζούντο είναι το αγαπημένο άθλημα του Πούτιν. Ο τοίχος στον οποίον έγινε το συγκεκριμένο γκράφιτι ήταν τοίχος κουζίνας ενός διαμερίσματος. Στο έδαφος είναι σκορπισμένες κουτάλες, κατσαρόλες και άλλα κουζινικά.

One Reply to “Να σταματήσει ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος – Ειρήνη για την Ουκρανία | 20-26/02 Διεθνής εβδομάδα δράσεων”

Comments are closed.