Ανακοίνωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανακοίνωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στα ουκρανικά εδάφη. Μπήκαμε στον δεύτερο μήνα πια και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πραγματικά τρομακτική και τα όσα ζουν οι κάτοικοι της περιοχής αποτελούν μια τραγωδία. Το κόστος σε ανθρωπινές ζωές είναι ανυπολόγιστο. Τα βομβαρδισμένα τοπία, οι πρόσφυγες και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μάς θυμίζουν πως η φύση του πολέμου είναι πάντα η ίδια. Οι εθνικισμοί οξύνονται ενώ το ποιος θα διαχειρίζεται φυσικούς πόρους περιοχών αλλά και πολιτικές και οικονομικές δομές γίνεται αντικείμενο εμπόλεμης σύγκρουσης δίχως η ίδια η κοινωνία να έχει κανένα δικαίωμα λόγου· να στερείται η δυνατότητα από τους κατοίκους των ίδιων των περιοχών να παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα, η πυρηνική απειλή είναι δυστυχώς υπαρκτή σε μια εποχή κατά την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Μία τέτοια κατάσταση επέβαλε από πολύ νωρίς την ανάδυση ενός νέου παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος. Και τι σημαίνει αυτό για εμάς; Σημαίνει πως δεν τασσόμαστε με κανένα κράτος αλλά με τον ίδιο τον ουκρανικό λαό που υφίσταται την εισβολή. Θεωρούμε το καθεστώς Πούτιν ως το κύρια υπεύθυνο για αυτή την τραγωδία. Δεν παραβλέπουμε τα διαχρονικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από δυτικούς οργανισμούς και συνασπισμούς όπως το ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, αλλά δεν υιοθετούμε μια σημερινή στάση που θα σχετικοποιήσει και θα θολώσει τη βαναυσότητα της εισβολής στην Ουκρανία. Που θα απολογηθεί για το ότι “δεν υπήρχε… άλλη λύση” πέραν του ολικού πολέμου.

Γνωρίζουμε όλες τις επίσημες ή ανεπίσημες αφορμές ή αιτιάσεις που δόθηκαν, όπως για παράδειγμα γνωρίζουμε πολύ καλά για τους Ουκρανούς αλλά και για τους Ρώσους φασίστες. Γνωρίζουμε όμως επίσης πως οι εισβολές και οι εξωτερικές επεμβάσεις δυναμώμουν εν τέλει τους εθνικισμούς.

Είναι κρίσιμο σήμερα να αντισταθούμε σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα καθώς και στη διαχρονική επεκτατική στάση της Ρωσίας, όπως ορθώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια ενάντια σε δυτικές δυνάμεις που εισέβαλλαν αλλού “επιβάλλοντας την ελευθερία”. Όμως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν επιβάλλονται. Όσον αφορά τη σημερινή πολιτική κατάσταση εκεί, θα αναφέρουμε, δίχως να επεκταθούμε, μία φράση που υπογράφουν Ουκρανοί αναρχικοί που αυτοί τη στιγμή αντιστέκονται με κάθε τρόπο στην εισβολή: ’’Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά αυτά τα προβλήματα είναι πιθανότερο να επιλυθούν χωρίς την παρέμβαση της Ρωσίας’’. Η ουκρανική κοινωνία έχει διεκδικήσει πολλάκις να φύγει από τη στενή επιρροή της Μόσχας κατά το παρελθόν και το πλήρωσε με αίμα. Το να μην καταλήξει αυτή η χώρα ένα κοινό “προτεκτοράτο των ΗΠΑ” δεν εξαρτάται από εμάς εδώ αλλά από τους ίδιους εκεί και τις εσωτερικές τους αντιστάσεις. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον, εξαρτάται από τον ίδιο τον λαό να βρει τον δρόμο του μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους και την ελπίδα μας να καταφέρουν να στήσουν κάτι πραγματικά ελεύθερο κάποτε εκεί, πέρα από τις ψευδαισθήσεις της σημερινής δυτικής ψευδοδημοκρατίας και των εθνών-κρατών. Άλλωστε, και οι ίδιοι οι Ουκρανοί έχουν μια βαθιά ελευθεριακή παράδοση, μια προοπτική που κάποτε γεννήθηκε στα εδάφη τους, μάλιστα, με την οργάνωση του Μαχνοβίτικου Κίνηματος με πρωτεργάτη τον Νέστορ Μαχνό στη δεκαετία του 1920, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαχείριση της γης από τους αγρότες, τις λαϊκές συνελεύσεις και την απόρριψη της πολιτικής καθοδήγησης από κάποιο κόμμα.

Είναι κρίσιμο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αντιτάξουμε ένα νέο συμβόλαιο κοινωνικής ευημερίας των λαών που θα βασίζεται πολιτειακά στην άμεση δημοκρατία και τη λήψη αποφάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, την αρχή του συνομοσπονδισμού, της συνεργασίας και της κοινωνικής οικολογίας. Ένα συμβόλαιο στο οποίο η αυτοθέσμιση θα μπορεί να ανθίσει. Μία προοπτική ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τα ολιγαρχικά πολιτικά καθεστώτα καταπίεσης που σπέρνουν ενεργειακούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς και προκαλούν τον ίδιο τον πόλεμο. Οι λαοί θέλουν ειρήνη και ελευθερία, τα κράτη και η ολιγαρχία προκαλούν τον πόλεμο και τον εθνικισμό.

– Να αποσυρθούν άμεσα τα ρώσικα στρατεύματα από την Ουκρανία. Να λήξει η ρωσική εισβολή.

– Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες που συμβάλουν στη διαιώνιση αυτού του πολέμου. Άμεση κατάπαυση πυρός.

– Όχι στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

– Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό

– Αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες Ρώσους που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο και διώκονται