«Αυτόνομες κοινότητες στο αστικό πεδίο» (ηχητικό, βίντεο εκδήλωσης)

«Αυτόνομες κοινότητες στο αστικό πεδίο» (ηχητικό, βίντεο εκδήλωσης)

Κοινοποιούμε το παρόν ηχητικό της εκδήλωσης εμπλουτισμένο με εικόνες και βίντεο που παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες.

Η ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ διοργάνωσε την παρούσα δημόσια εκδήλωση με θέμα τα νοήματα και τις σημασίες που έχει η ύπαρξη και υπεράσπιση των αυτόνομων κοινοτήτων μέσα στο σημερινό αστικό πεδίο. Με αφορμή την εκ νέου απειλή από πλευράς του κράτους προς τα ιστορικά κατειλημμένα προσφυγικά κτήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας –το μεγαλύτερο σε έκταση κατειλημμένο έδαφος στη χώρα–, τροφοδοτούμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από τη σημασία των αστικών περιοχών που καταφέρνουν να λειτουργούν με αυτοδιαχείριση άμεσα από την κοινότητά τους.

Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία δεκάδων ανθρώπων και φίλων. Η σημασία ύπαρξης αυτόνομων κοινοτήτων και συνελεύσεων οικισμών στην πόλη έγινε σαφής και παρουσιάστηκε μέσα από γειτονιές που το επιχειρούν. Από την πόλη του Μεξικού έως τη Βέρνη, τη Νάπολη και τα εδώ προσφυγικά της Αλεξάνδρας αλλά και το νέο πρότζεκτ συλλογικής κατοικίας στην Καισαριανή. Όλα παραδείγματα μιας συλλογικής στεγαστικής διαχείρισης και όχι μόνο, κινήματα ανάγκης. Η παρουσίαση και η συζήτηση κράτησε ως αργά.

…Προς το τέλος της εκδήλωσης η μπαταρία του μαγνητοφώνου τελείωσε ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν. Οι κάτοικοι των προσφυγικών μάς διάβασαν ακόμη περισσότερα σημεία του πλαισίου και των εσωτερικών κανόνων που έχουν θεσμίσει στην κοινότητά τους. Τονίστηκε, τέλος, η αξία ύπαρξης θεσμίσεων και κινημάτων ανάγκης, όπως αυτό των προσφυγικών, και όχι απλώς συμβολικών χειρονομιών αντίστασης. Η κουβέντα τελείωσε με το σύνθημα “Ακούστε το καλά, ό,τι και να γίνει, το κάθε ένα μπλοκ, κατάληψη θα μείνει” ανάμεσα σε χειροκροτήματα και με την υπόσχεση νέων κοινών στιγμών!

Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται όταν οι κάτοικοι μίας ολόκληρης γειτονιάς αναλαμβάνουν τη διαχείρισή της δημιουργώντας σχέσεις, πρακτικές και διαδικασίες που πηγαίνουν πέρα από και κόντρα σε αυτά που προωθούνται από τη γραφειοκρατία και το κεφάλαιο; Πώς ξεπερνούνται τα όρια και οι κίνδυνοι εν λόγω εγχειρημάτων;

Μπορεί η ύπαρξή τους να επηρεάσει και άλλα κινήματα που λαμβάνουν χώρα μέσα στη πόλη; Πώς μπορεί η πολιτική πρακτική μέσα σε τέτοια απελευθερωμένα αστικά εδάφη να βοηθήσει στην πρόταση του συλλογικού αστικού σχεδιασμού, σε μία νέα αυτοθέσμιση κοινωνικής στέγασης και στη συνδιαμόρφωση πολιτικών προταγμάτων; Ποιο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, τo καθεστώς κατοικίας που προκύπτει, πέρα από κράτος και κεφάλαιο, εντός μιας ολόκληρης αυτοδιαχειριζόμενης γειτονιάς;

Εισηγήσεις:

》Σταύρος Σταυρίδης (αρχιτέκτονας και συγγραφέας ο οποίος επί πολλών ετών ερευνά τις προοπτικές δημοκρατικής διαχείρισης της πόλης ως κοινού αγαθού)

》Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών [ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ.] (η αυτοοργανωμένη κοινότητα των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας)

》Urban React “Kaisariani Project” (πρωτοβουλία αρχιτεκτόνων και ακτιβιστών που δημιούργησαν μία πρόταση δημοκρατικού σχεδιασμού και διαχείρισης των προσφυγικών κατοικιών στην Καισαριανή)

》Εισήγηση από μέλος της Αυτενέργειας

》Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις/τοποθετήσεις

Η Αυτενέργεια, ήδη από το ξεκίνημα της λειτουργίας της, στρέφει τη δημόσια προσοχή μέσω δημόσιων συζητήσεων σε εγχειρήματα πόλης, εμπνεόμενη από τον ελευθεριακό δημοτισμό και τις δυνατότητες της αυτοθέσμισης. Τέτοιες ήταν οι εκδηλώσεις μας για την «Κατάληψη ως πράξη κοινωνικού μετασχηματισμού» ή για το «Δικαίωμα στην πόλη –από τον μεγάλο περίπατο ως την απαγόρευση των συγκεντρώσεων». Τροφοδοτούμε τον διάλογο για την εξαρχής δημιουργία των κοινών τόπων, με την πολιτική τους έννοια, ως χώρων δηλαδή όπου ο άνθρωπος δεν είναι πελάτης και υπήκοος αλλά πολίτης της πόλης. Με αυτή την κατεύθυνση, παλεύουμε ενάντια στην ανάθεση, τη γενικευμένη φτωχοποίηση, τις επιθετικές αλλαγές χρήσης ολόκληρων γειτονιών προς τουριστική εκμετάλλευση και τη βαθιά στεγαστική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα.

Ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η πόλη και η ανθρωπογεωγραφία της μας καλεί να αναλογιστούμε τη θέση μας μέσα σε αυτήν!

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου 2021 στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο ΜΠΕΡΝΤΕΣ (Aράδου 55, Άνω Ιλίσια, Αθήνα)