Ο Ζακ/η Zackie Oh ζει! – 3 χρόνια μνήμη

Ο Ζακ/η Zackie Oh ζει! – 3 χρόνια μνήμη

Πριν από 3 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, η Zackie Oh πεθαίνει έπειτα από τον ξυλοδαρμό του έξω από ένα κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια. Στο βίντεο όπου απαθανατίζονται τα γεγονότα φαίνεται ξεκάθαρα ένας άοπλος Ζακ που προσπαθεί να δραπετεύσει από ένα μαγαζί στο οποίο εγκλωβίστηκε κατά την απόπειρα του να ξεφύγει από τραμπουκισμό που δέχθηκε σε διπλανό ταχυφαγείο, ενώ ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου μαζί με έναν άλλον άντρα τον κλωτσούν με δολοφονική μανία στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί που φτάνουν στο σημείο, παρά το γεγονός οτι ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο με σοβαρά τραύματα, αποφασίζουν και αυτοί να τον χτυπήσουν με τα γκλοπ τους ενώ μετέπειτα τον συλλαμβάνουν.

Ο Ζακ Κωστόπουλος υπέστη τη βαρβαρότητα του λιντσαρίσματος και τελικά εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Η δολοφονία του, παρά τον ξεκάθαρο χαρακτήρα του συμβάντος και τις μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν κοντά οι οποίες απομάκρυναν το σενάριο ληστείας ή κλοπής, παρουσιάζεται σε όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ με τον εξής χυδαίο τρόπο: ένας τοξικομανής πέθανε προσπαθώντας να δραπετεύσει από ένα παράθυρο καταστήματος μετά από υποτιθέμενη απόπειρα ένοπλης ληστείας. Ακολούθησε επίσης μία καμπάνια δαιμονοποίησης του θύματος από τα συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας. Πολλοί προσπάθησαν με έμμεσο τρόπο να δικαιολογήσουν τον φόνο του Ζακ επειδή υπήρξε ακτιβιστής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, επειδή ήταν drag queen, και επειδή ως άτομο ξέφευγε από τα όρια της καταπιεστικής «κανονικότητας». Η πατριαρχία και η ομοφοβία για ακόμη μια φορά χρησιμοποίησαν την ταυτότητα ενός ανθρώπου για να μειώσουν τη σημασία της δολοφονίας του και να απαλλάξουν τους δράστες από τις ευθύνες τους.

Η Zackie Oh αγωνιζόταν με σθένος για έναν κόσμο στον οποίο το κάθε άτομο θα είναι ελεύθερο να υπάρχει, να φέρεται, να ντύνεται και να ζει χωρίς τον φόβο ότι θα δεχθεί κάποιο υβριστικό ή επιθετικό σχόλιο, χωρίς τον φόβο ότι η ταυτότητά του θα αποτελεί την αφορμή για τον θάνατο του, χωρίς τη βαριά αλυσίδα της «κανονικότητας» από πάνω του.
Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη. Οι φονιάδες θα καθίσουν στο εδώλιο στη δίκη που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη με ακρωτηριασμένο κατηγορητήριο. Τρία χρόνια χωρίς δικαίωση.

Είναι δικό μας χρέος, ως κοινωνία, να απαιτήσουμε δικαίωση.

Είναι επίσης δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα του Ζακ / της Zackie ενάντια στην ομοφοβία, τον ρατσισμό, την τρανσφοβία, την πατριαρχία και κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό.

Συγκέντρωση-πορεία 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ