Διεθνείς ημέρες για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα

Διεθνείς ημέρες για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα

–International Action Days 26th-28th November 2021–
Solidarity from Athens: “We stand with Rojava. The desert flowers will win!”

26-28 Νοέμβρη: Διεθνείς ημέρες για την υπεράσπιση της επανάστασης στη #Ροζάβα και των επιτευγμάτων της
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΖΑΒΑ (Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας Συρίας)! Τη Ροζάβα των συνεταιρισμών, των αμεσοδημοκρατικών κοινοτήτων, των καντονιών, της γυναικείας χειραφέτησης και της οικολογίας.

Εδώ και χρόνια οι επαναστατημένοι λαοί της βόρειας Συρίας αλλά και άλλων σημείων στη Μέση Ανατολή, όπως στο Μπακούρ που βρίσκεται εντός των συνόρων της Τουρκίας, έχουν θέσει τα θεμέλια μιας αμεσοδημοκρατικής κοινωνίας, με ισχυρά φεμινιστικά και οικολογικά χαρακτηριστικά πέρα από κράτος και κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, απωθούν τις συνεχείς επιθέσεις του απολυταρχικού τουρκικού κράτους και των τζιχαντιστικών συμμάχων του. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν καταφέρει να αυτοθεσμίσουν τις κοινότητές τους μέσω ενός σύνθετου συστήματος τοπικών συνελεύσεων, κοινοτήτων, συνεταιρισμών και οικολογικών συμβουλίων, όλα διασυνδεδεμένα σε μια δημοκρατική συνομοσπονδία.

Επίσης, οι απελευθερωμένες κοινότητες της Ροζάβα, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια μέσα από οριζόντιες διαβουλεύσεις, να εγκαταλείψουν το δόγμα της ανάπτυξης και την οικονομία του πετρελαίου, προσανατολιζόμενες πλέον προς μια οικολογική και βιώσιμη κατεύθυνση μέσω της καμπάνιας “Να ξανακάνουμε τη Ροζάβα πράσινη”.

Το κίνημα της Ροζάβα αποτελεί κοιτίδα της γυναικείας απελευθέρωσης, σε ένα περιβάλλον άκρως καταπιεστικό και θεοκρατικό αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες. Στη Ροζάβα, μεταξύ άλλων, η ισότητα των φύλων μεταφράζεται, βάσει νόμου, στο ότι υφίσταται απολύτως ίση αναλογία ανδρών-γυναικών σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων. Η αλλαγή της πατριαρχικής νοοτροπίας, στην οποία αποσκοπεί η επανάσταση στη Ροζάβα, διαμόρφωσε και μία νέα επιστημονική προσέγγιση, τη jineologî, την επιστήμη των γυναικών.

Σήμερα η απειλή για εισβολή στη Ροζάβα κλιμακώνεται. Όλα τα κρατικά μορφώματα της περιοχής έχουν εχθρική στάση απέναντι σε αυτή τη δημοκρατική προοπτική καθώς η τελευταία εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή και απειλεί την κυριαρχία τους. Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις κατά καιρούς έχουν στηρίξει τις αυτοοργανωμένες κοινότητες, αλλά μόνο όταν αυτό εξυπηρετούσε τα στενά τους συμφέροντα, ενώ όταν δεν τις χρειάζονταν, ήταν φυσικά περισσότερο από πρόθυμες να τις προδώσουν. Η Τουρκία φοβάται την επιρροή του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού στα ανατολικά εδάφη της και ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει τα σχέδιά του, ώστε να μπορέσει να βάλει οριστικό τέλος σε αυτό το δημοκρατικό πείραμα.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή απέναντι στις φρικαλεότητες που διεξάγει ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το τουρκικό κράτος άρχισε να χρησιμοποιεί ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ σε καθημερινή βάση. Οι αντάρτισσες/-ες του HPG έχουν ζητήσει επανειλημμένα διεθνή ΕΡΕΥΝΑ και ΚΑΤΑΔΙΚΗ γι’ αυτό το γεγονός. Είναι προφανές ότι η χρήση των χημικών αερίων κατά του αντάρτικου έχει μόνο έναν λόγο και αυτός είναι η αδυναμία του τουρκικού στρατού να προωθηθεί στο έδαφος χρησιμοποιώντας κοινό οπλισμό. Για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, ας υποστηρίξουμε το κάλεσμα του κινήματος για μια διεθνή καταδίκη.

Ταυτόχρονα, διεξάγεται διεθνής καμπάνια αυτή τη στιγμή για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αγοραστούν προστατευτικές αντιασφιξιογόνες μάσκες για τον κόσμο εκεί: https://widerstandsvernetzung.org/?page_id=1256

Να μην αφήσουμε τις δυνάμεις της συντήρησης, της καταπίεσης και της κυριαρχίας να συντρίψουν έναν από τους λαμπρότερους φάρους της ελπίδας για μία ελεύθερη, αυτόνομη κοινωνία.

Υπερασπιζόμαστε τη Ροζάβα και όλους-ες εκείνους-ες που αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση.