Ημέρα αυτομόρφωσης “Μπούκτσιν & Καστοριάδης: συγκλίσεις και αποκλίσεις στην επαναστατική σκέψη των 2”
Η πολιτική ομάδα Αυτενέργεια σας καλεί αυτή τη Δευτέρα (16/01) στις 19:30 σε μία ημέρα αυτομόρφωσης με θέμα τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στην επαναστική σκέψη των στοχαστών Μάρει Μπούκτσιν και Κορνήλιου Καστοριάδη.
Συμπληρώθηκε ένας αιώνας πια από τη γέννηση των Καστοριάδη και Μπούκτσιν που έζησαν σε κοντινά χρόνια, αν και σε απομακρυσμένες γεωγραφίες. Οι δυο τους συνεργάστηκαν, ήρθαν σε ρήξη και εν τέλει επηρέασαν καθοριστικά κινήματα και εξεγέρσεις όπως τον Μάη του ’68 και τη σημερινή Ροζάβα. Το έργο τους, παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται πάντα αρκετά σαφές ενώ κατά καιρούς έχει δεχτεί διαστρέβλωση και παραποίηση. Έννοιες όπως φαντασιακό, δημιουργία, αυτονομία, θεσμίσεις και ελευθεριακός δημοτισμός, κοινωνική οικολογία, ελευθερία από την άλλη, συμπλέκονται. Δεν είναι τυχαία η πολιτική τους συνεργασία για πολλά χρόνια αλλά και η ακόλουθη παύση των σχέσεων τους.
Μίας λεπτομέρεια ιστορικής σημασίας είναι πως το περιοδικό Κοινωνία και Φύση, στο οποίο συνεργάστηκαν, είχε την έδρα του στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Τρισέ και θα διεξαχθεί η εκδήλωσή μας.
Στη συζήτηση θα προσπαθήσουμε να αναστοχαστούμε το νέο, αποσαφηνίζοντας κάποια σημεία γύρω από την πολιτική κληρονομιά των 2 τους. Το πρόταγμα της δημιουργίας μιας δίκαιης, δημοκρατικής και αυτόνομης κοινωνίας διατρέχει όλο το έργο τους. Εκκινώντας από παραδοσιακά προτάγματα (κομμουνισμός, τροτσκισμός και αναρχισμός) οι δύο στοχαστές προσπέρασαν τα ιδεολογικά δόγματα και επιχείρησαν να ανανεώσουν την έννοια της επανάστασης, εγκαταλείποντας οριστικά και αμετάκλητα την ιδέα της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα. Αυτό δεν σήμαινε την εγκατάλειψη της ιδέας της επανάστασης, αλλά την προσπάθεια επανανοηματοδότησής της. Μιας εξέλιξης που έφερε στο φως νέα προβλήματα πολιτικής, πρακτικής, ηθικής και θεωρητικής φύσεως όπως ο ρόλος της εργατικής τάξης στην κοινωνική επανάσταση, η δημιουργία αυτόνομων πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και η προσπάθεια σύζευξης του ατομικού και του συλλογικού.
H παράλληλη εξέταση της προβληματικής τους, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια συζήτηση που προσπαθεί να διαυγάσει τα ζητήματα της κοινωνικής χειραφέτησης μ’ ένα σύγχρονο τρόπο.
Τρεις άνθρωποι, μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας TRISE, καλοί γνώστες και μελετητές των έργων των 2 στοχαστών, θα ανοίξουν την κουβέντα με τις εισηγήσεις τους: Γιάβορ Ταρίνσκι, Αλέξανδρος Σχισμένος και Γιώργος Πουλάδος. Στη συνέχεια όλοι και όλες θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα και να τοποθετηθούμε επί των ζητημάτων που ανοίγονται.
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/01 στο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα) στις 19:30
* Επισυνάπτουμε κάποιες προτάσεις κειμένων προς ανάγνωση και προετοιμασία και όσ@ το επιθυμούν:
Πολιτικές θέσεις των δυο τους για την οικολογία:
https://theanarchistlibrary.org/library/eugene-eccli-murray-bookchin-environmentalists-versus-ecologists
THE REVOLUTIONARY FORCE OF ECOLOGY* (PART I)
Και για τη φιλοσοφία:
In Praise of Sensitive Reason: Dialectical Naturalism as a Critical Weapon
Καστοριάδης – το τελευταίο του κείμενο: Παγκόσμια δημοκρατική αναγέννηση ή κάποια εφιαλτική ουτοπία
Ενδεικτικά βιβλία:
https://drive.google.com/drive/folders/1F19pRZoXk43UXY9JXHUdNiX274f2idgT?usp=sharing
και https://www.academia.edu/40826941/%CE%9F_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_and_%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82_7_%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_1_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7